Ben van Beurden wordt de nieuwe topman van Shell. Hij volgt in januari 2014 de huidige bestuursvoorzitter Peter Voser op.

Dat maakte het olie- en gasbedrijf dinsdag bekend.

De 55-jarige Nederlander Van Beurden werkt vanaf 1983 bij Shell. Hij werd in januari 2013 baas van Downstream, de divisie voor raffinage en pompverkoop. Ook trad hij toe tot de raad van bestuur.

Daarvoor had hij technische en commerciële functies bij zowel de takken Downstream als Upstream (de winning van olie en gas). Hij is afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en werkte voor het concern in Nederland, Afrika, Maleisië, de Verenigde Staten en het meest recent in het Verenigd Koninkrijk.

Benoeming Van Beurden verrassend

De keuze van Shell is verrassend. Vergeleken met de andere leden van de raad van bestuur zit Van Beurden relatief kort bij de top van Shell. Vooraf leek financieel-directeur Simon Henry hoge ogen te gooien om de Zwitser Peter Voser op te volgen als hoogste baas van Shell.

De energiereus met een omzet van 467 miljard dollar over 2012, een operationele winst van 50 miljard dollar en 87 duizend mensen in dienst maakte negen jaar geleden een forse omslag, na de affaire rond opgeblazen olie- en gasreserves.

De traditie waarbij de bestuursvoorzitter als primus inter pares functioneerde werd verlaten. De Nederlander Jeroen van der Veer kreeg in 2004 als eerste in de geschiedenis van het Brits-Nederlandse concern de titel 'chief executive officer', met een stevig mandaat om puin te ruimen.

Voser eerste niet-Brit, niet-Nederlander

De benoeming van Voser in 2009 was opmerkelijk, omdat hij de eerste niet-Brit en niet-Nederlander was die de hoogste baas van Shell werd. Tot de crisis met de opgeblazen oliereserves in 2004 was het gewoonte bij Shell om beurtelings een Nederlander en Brit als topman te benoemen.

Onder Voser, die zich vooral inzette om Shell slagvaardiger en concurrerender te maken, werd de focus naar buiten toe nog verder aangescherpt. Bij perspresentaties over de resultaten draafde niet meer de hele raad van bestuur op, maar alleen Voser zelf en financieel-directeur Simon Henry.

Voser maakte zijn vertrek eerder dit jaar bekend. "Na bijna 10 jaar als bestuursvoorzitter en financieel directeur en meer dan 25 jaar bij Shell, heb ik ervoor gekozen met pensioen te gaan in de eerste helft van 2014", aldus Voser in mei. Volgens een woordvoerder krijgt Voser geen geld mee, omdat hij zelf besloten heeft op te stappen.

Met de benoeming van Van Beurden is de keuze opvallend genoeg toch weer op een Nederlander gevallen.

Lees ook het blog van Mathijs Bouman: Van Beurden zesde Shell-topman die in Delft studeerde

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl